top of page
  • תמונת הסופר/תאבי גולדברג

ארסן לופן

הדמות הספרותית ארסן לופן, עלתה מחדש לאחר שנות שכחה הפעם על המסך הקטן בסדרת נטפליקס "לופן". הדמות המבוססת על סדרת סיפורי פשע משעשעים שהיו לרבי מכר לפני מאה שנים, ספרות פופולרית שהפכה לנכס תרבות. בביקורת הטלוויזיה של ynet נכתב "ארסן לופן ידוע כמעין מקביל צרפתי של שרלוק הולמס, שנוצר בתחילת המאה ה-20 על ידי הסופר מוריס לבלאן. כיאה לאומה הצרפתית, בניגוד לאנגלית - לופן אינו גבר קר, שכלתן ומוגבל רגשית וגם לא בדיוק בלש"... זהו תיאור מבולבל בלשון המעטה של ארסן לופן ,גיבור ספרותי המשתלב בחוגי האליטה הצרפתית של סוף המאה ה19 וראשית המאה ה 20, בעל חינוך ונימוסים מופלגים וקסם רב המנוצל על ידו לבצע מעשי גניבה מדהימים את הציבור.





הוא בדיוק הטיפוס ששרלוק הולמס בן זמנו , אם היה חוצה את התעלה , היה מחפש ולוכד. ואגב ,השניים אכן "נפגשו", בסיפור הנושא את השם המצחיק "ארסן לופן נגד הרלוק שולמס", אלא שקונן דויל "אביו" של הבלש האנגלי לא רווה נחת מהשימוש שנעשה בבלש שלו ,ולא מהמהתלה בשינוי שמו, ופרקליטיו נצטוו לפעול נגד יוצר הדמות וסדרת הספרים הצרפתית, מוריס לבלאן.


ספרות הבלש שהתפתחה במחצית השנייה של המאה ה 19 נטתה לצייר את עולם הפושעים בדרך כלל כצד האפל של חיי העיר התעשייתית. בצרפת אופיין הג'אנר הזה בסדרת הספרים המצליחה "מסתרי פריז" של הסופר יוג'ין סי שהועתקה בהתאמה לבירות אחרות בעולם על ידי סופרים זריזים . התפתחות נוספת בסוגה הביאה את ה"גנב הג'נטלמן" , לא גנב בן אשפתות של יוג'ן סי, וגם לא איש השוליים הפריזאים העשוק של ויקטור הוגו, אלא הפושע האלגנטי ושובה הלב שלמרות מעשיו שהם פשעים לכל הדעות מעורר את אהדת הקורא.


גם באנגליה נוצרו דמויות ה"ג'נטלמן הגנב" כמו ארסן לופן. אחד הידועים שבהם הוא א.ג'. ראפלס גנב מחונן פרי עטו של הסופר ארנסט וויליאם הורנונג, שהיה גיסו של לא אחר מאשר קונן דויל... והציג את גיבורו ראפלס הפורץ בספר "בכבלי הפשע " מ 1898.


צפייה 10 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

קור ארקטי

קור ארקטי מאת ארלדור אינדריסון על מות  המהגר כמי שאינו אמון על פענוח  תת המודע החברתי ,מעוררים שני ספרי מתח שקראתי  לאחרונה ושעלילתם...

bottom of page