בעקבות אמיל והבלשים
- אבי גולדברג
- לפני 6 ימים
- זמן קריאה 4 דקות
בעקבות אמיל והבלשים
אבי גולדברג
אפריל 2025

דיוקן אריך קסטנר באדיבות בית התרבות
על שמו בדרזדן צילם אבי
את הרשימה אודות אריך קסטנר הייתי צריך לכתוב לפני זמן רב, ככול שהילדות הולכת ומתרחקת אני חושש שתעלם והיא חוזרת בדרכים אחרות, גיבורי ספרי העבר שבים מעובדים כפנטזיה על ילדות שהיא עצמה שלובה בהרפתקאות, בסיפורים שקראנו והפכנו למטען ששקע ושב וצף בתצורה אחרת .
אמיל טישביין וחבורת הילדים הברלינאים שלו. ירון זהבי וחסמב"ה התל אביבים. ילדים שנוצקו מאותו חומר של ספרות ילדים עירונית, מרתקת בפעלתנותה, בהוויית הכרך שבה. הילד במרכז העלילה הוא איש חושב פעיל ובעל יכולות לעבד את רשמי המציאות , לתמרן בין מבוגרים לא תמיד פקחים, בנבכי העיר, בעצמאות יחסית מבלי ללקות במגרעותיה.
אין חולק על ראשוניותו של ספר הילדים אמיל והבלשים כפורץ הדרך לספרי חבורות הילדים. בכול השפות ובכול הארצות בהן ילדים קוראים ומחפשים להגשים את חלומם להיות עצמאים, לפעול כבלשים צעירים ולתקן את עוולות העיר בצוותא כחבורה.
עבור ילדי שנות החמישים של המאה שעברה היו הספרים והאיורים שבהם, תמונת העולם שלנו. לפני אניד בלייטון בעברית, ואבנר כרמלי, לפני "השביעיה הסודית" ו"החמישיה הסודית" ו"הבלשים הצעירים" "הספורטאים הצעירים". לפני כולם היה אמיל שהגיע לעיר הגדולה.
ענן רגשי רבץ תמיד על הקריאה של ספר גרמני לבני נעורים , לגשר בין ברלין הויימרית הנהנתנית הרעשנית, התוססת, הפרועה, אליה הגיע אמיל הצעיר, לבין ברלין שאחריה, ברלין הנאצית אליה נחשפנו במקביל כילדים קוראים במדינת היהודים הצעירה. כמבוגר קשה להסתובב בברלין ולהתעלם מהמטען הרגשי שהצטבר בנו. צריך להחזיר את השעון ל1929 רגע לפני הקריסה הגדולה, לזמנו של אמיל. קשה שלא לחשוב על חבורת הילדים משנות ברלין הויימרית המתרוצצים עם אמיל ברחובות המוכרים עד היום. על כיכר נולנדורף, על אנשים חופשיים, על קהילת הלה"טב הגדולה שהתגוררה שם באותם רחובות בהם סוגרים אמיל והחבורה הצעירה על גרינדייס הכייס.
יצאנו בעקבות אריך קסטנר היוצר והאלתר אגו שלו - אמיל טישביין, מתחנת הרכבת דרזדן נוישטאט לתחנת הרכבת ברלין פרידריכשטראסה. מסע שנקטע בהגיעו לתחנת הרכבת גן החיות בברלין, כשכספו של אמיל נגנב ממנו, והוא יוצא למרדף רגלי בעקבות הגנב.

בית התרבות ע"ש אריך קסטנר בכיכר אלברט דרזדן
צילם אב
בפתח תחנת הרכבת פרידריכשטראסה המתינו לשווא לאמיל סבתו ופוני בת דודתו. כיום ניצב שם פסל ברונזה של ילדים אחרים, שחלקם גורשו ברכבות לאושוויץ וחלקם ניצלו ברכבות הילדים, בקינדרטרנספורט.
ברלין במרכז העלילה. ברלין העיר משמשת לא רק רקע אלא גם קובעת את המקצב, את רעשי הרקע, את תזזית הכרך המודרני, הממונע, המקושר, הצפוף והמנוכר. כמו ניו יורק במנהטן טרנספר של דון דה פאסוס או בברלין אלכסנדרפלאץ של אלפרד דאבלין. אפשר לאתר בה את המקומות בהם צועד אמיל וחבורת הילדים הברלינאים המקומיים הנחלצים לעזרו - לילד שנקלע לעיר הגדולה במצוד אחר כייס.
הסופר הגרמני אריך קסטנר נולד ב-1899 בדרזדן ברובע שמעבר לנהר האלבה ב"עיר החדשה" הנוישטאט ונפטר ב-1974 במינכן.
כמו אמיל היה בן יחיד שאמו הקדישה חייה לגידולו ולרווחתו והוא גמל לה עד סוף חייה. ב1917 התגייס לצבא, השירות הפך אותו לפציפיסט כמו את אריך מריה רימרק [במערב אין כל חדש]. ב 1919 החל ללמוד היסטוריה, פילוסופיה, שפה גרמנית ותיאטרון בלייפציג.
לאחר מכן התגורר בברלין התוססת. השנים שבילה בברלין מ-1927 עד 1933 היו הפוריות ביותר שלו. תוך שנים ספורות הוא הפך לאחד מעמודי התווך של קהילת האומנים של רפובליקת ויימאר, יחד עם קורט טוכולסקי, האנס אייזלר, פרנץ ורפל, ובילי ויילדר ויוזף רות שספריהם נשרפו כעבור שנים ספורות. כתב שירה ביקורתית מלאת הומור הוא היה אחד מבעלי הטורים העוקצניים בעיתוני העיר:
Weltbühne
Berliner Tageblatt ו-Vossische Zeitung
מיד עם פרסום ספרו אמיל והבלשים הפך זה היהלום שבכתר, וב- 1929 נמכר בשני מיליון עותקים! ומאז נמכרו אין ספור עותקים של הספר בעשרות שפות,וקסטנר זכור בעיקר כסופר ילדים מוכשר.
אפשר לראות את אמיל והבלשים גם כהשתקפות ילדותית של ברלין העיר הסואנת המושחתת. ברלין של 'קברט' של "ברלין אלכסנדר פלאץ" ושל "פאביאן" ו"שלושה גברים בשלג" [את השניים האחרונים כתב קסטנר עצמו והם הועלו באש הנאצים ] .
היה בספרי הילדים שכתב באותה עיר באותה תקופה, תערובת של ריאליזם אך גם אופטימיות או מגן מהרע הפוליטי המבצבץ בגרמניה, מהמשבר הכלכלי והאינפלציה הנוראה, מגן עד שיתבגרו, דחיית הקץ , לילדים שכעבור מספר שנים יחוו את מוראות המשטר והמלחמה.

פסל אריך קסטנר הילד על הגדר
צילם אבי
אריך קסטנר נשאר לגור בגרמניה בכל תקופת מלחמת העולם השנייה, הוא לא היגר, וראה בכך סוג של התנגדות פסיבית, גם אם מתוך נוחות של סופר מצליח שמעט מספריו אמנם הועלו על מוקד. הוא לא נגרר להילולה הנאצית ולא הזדהה עימה, הוא הרכין ראש עד יעבור זעם.
קבענו לבקר בבית התרבות הקטן הנושא את שמו בדרזדן עם עיתונאי סופר בן העיר, ששב לפני מספר שבועות מסיור בעוטף עזה. בית התרבות או המוזיאון כתוארו, שוכן בווילה ברחוב אנטון 1 בכיכר אלברט שהייתה השוקקת ברובע. הווילה בה שוכן בית התרבות, היתה בבעלותו של דודו של קסטנר, פרנץ אוגוסטין, סוחר הסוסים העשיר וגס הרוח. שם בילה הילד אריך חלק ניכר מזמנו צופה בתנועת הכרכרות והאנשים סביב הכיכר ההומה, ממקום מושבו על הגדר. גדר עדיין אבן מקיפה את הווילה שהיא כאמור המוזיאון, ועליה מוצב פסל הילד אריך עדיין צופה בהולכי הרגל ובתנועת כלי הרכב.
את ילדותו ונעוריו ברובע זה ואת זיכרונותיו העלה אריך קסטנר בספרו האוטוביוגראפי "כשהייתי ילד קטן" " (Als ich ein kleiner Junge war).
ניתן עדיין למצוא את המקומות הקשורים לילדותו של קסטנר. כשצועדים מבית הולדתו ברחוב קניג ברוקה שטראסה 66 למספר 48 שם גדל הנער ועד לאלברט פלאץ בית הדוד ומשם לתחנת הרכבת עליה עלה אמיל בדרך להרפתקת ברלין שלו לפני כמאה שנים. אפשר גם לחצות את גשרי האלבה בכיוון ההפוך בדרך בה הלך לבתי הספר ולמרכז האלטשטאט [העיר העתיקה] שנהרס ברובו בהפצצות בנות הברית בפברואר 1945.
בבית התרבות אפשר למצוא גם עותקים מספריו בעברית שמבקרים ישראלים העניקו בעת בקורם במקום .
את הדרך שעשה אמיל ברכבת מתחנת דרזדן נוישטאט לברלין עשינו אף אנו . לידנו לא ישב גרינדייס הכייס, כנראה שלמד את הלקח לאחר גניבת מאה ארבעים מארק של אמיל. חבורה עליזה של חמישה גרמנים בבגדים צבעוניים, מעין תחפושות, המתאימות לבדרנים במסיבות יום הולדת, התרווחו לידנו וגמאו במהלך שעתיים שלוש חביוניות בנות חמישה ליטרים של בירה. מצב רוחם המרומם היה תזכורת לגרמניה נטולת שרות צבאי, לשמונים שנה ללא מלחמות וגם לצביטה בלב על רכבות אחרות מאלו שתמיד יעלו בנו זכרונות.

תחנת הרכבת דרזדן נוישטאט צילם אבי

טבלת הנצחת הסופר בית בו נולד קניג ברוקה שטראסה 66 דרזדן
צילם אבי

הבית בקניג ברוקה שטראסה 48 דרזדן בו גדל אריך קסטנר
צילם אבי

ביקור במוזאון ע"ש אריך קסטנר