אבי גולדברג
בעצם רשימה זו היא תזכורת אזוטרית לתפקיד שמילאו בעבר סוסים בביצוע גזרי דין מוות שהוטלו על טיפוסים כמו הרוצח הדורס הסעודי בשוק חג המולד במגדבורג,2024.
גם פשע נתעב זה שבו דרס מוסלמי סעודי אזרחים בשוק חג מולד בעיר מגדבורג, ישכח במהרה ויעלם מכותרות העיתונים ומשדורי החדשות בתוך ימים. לאחר שנים תישאר מהאירוע הנתעב רק הערת אגב בהיסטוריה של סכסוניה אנהלט, שתקשור בין פליטים מוסלמים על גדות האלבה, אלה שנמלטו משלטון עריץ של מנהיגי מדינות האסלאם, רוצחים מהגדולים במאה עשרים ואחת, וזכו למקלט ולחיים בטוחים בין היתר בעיר האפרורית מגדבורג .
ותישאר כמובן תמיהה של סוציולוגים, על כפיות הטובה של חלק מהפליטים הללו למארחיהם, ותהיות על העתיד הצפוי לפליטים שהתקבצו על גדות הריין והשפרה ועל גדות האלבה.
שהרי העתיד כידוע לכל פרשן והיסטוריון, צופן בחובו אינסוף אפשרויות בכל שנה מהשנים המתחדשות מדי חלוף שניים עשר ירחים, אפשרויות שאת רובן אין איש מהידעונים מצליח לנחש.
אם נבדוק מה התרחש בכל שנה ממניין השנים שחלפו על העיר מגדבורג כמשל, ואם נבחר רק שנה אחת, שנה שהיתה בעלת משמעות למגדבורג, שנת 1654 למניינם ושנת תט"ו למניננו, שנה בה נערך הניסוי של אוטו פון גריקה, הרי רוב האירועים שאירעו באותה שנה, לבד מהניסוי, נבלעו בתהום הנשייה, ואינם זכורים לאיש.
מי מת באותה שנה ומי נולד בה, ואילו קרבות התרחשו בה, ואילו חוזי שלום נחתמו בה, ואילו ספינות טבעו בנהר האלבה הארוך, שעל גדותיו שוכנת מגדבורג, וכמה בתים עלו באש. גם אם ננסה לא נוכל לסיים במשך חיים של היסטוריון, לשחזר את כל האירועים שהתרחשו אפילו בעיר אחת, האבלה עתה על קרבנות רצח הדריסה בשוק חג המולד.
וגם אם נצליח לשחזר את העבר, מה יואיל לאיש המאה העשרים ואחת לדעת דרך משל שבאותה שנה נולד יוהנס אקולוטוס איש ספר לעתיד נולד באותה שנה?
ניסוי הוואקום של אוטו פון גריקה במגדבורג רישום של גספר שוט
למעט, כאמור, המיצג הפומבי שהציג אוטו פון גריקה במגדבורג: ניסוי משאבת וואקום. או כפי שהוא מוכר יותר ניסוי "חצאי הכדור של מגדבורג": שני חצאי כדורים ממתכת הוצמדו ורוקנו מאוויר. לאחר מכן נרתמו אליהם שלושים סוסים, חמישה עשר מכל צד, שמשכו בחצאי הכדור ולא הצליחו להפריד ביניהם.
אלא שהקדמתי את המאוחר וכמעט אבדתי את חוט המחשבה. הניסוי המדעי הנ"ל לא היה יכול להתבצע אלמלי הסוסים. או נכון יותר ללא הוותק שצברו הסוסים קודם לכן. ניסיונם הקודם של הסוסים טרם התבקשו למשוך את חצאי כדור הוואקום לכיוונים שונים ולנסות להפריד אותם זה מזה.
את ניסיונם צברו הסוסים שהיו נרתמים לארבעה גפיו של נידון למוות בגין בגידה או מרד במלכות, ולאחר שהצליפו באחוריהם בשוטים, הם, הסוסים, פרצו בדהרה בהולה, וקרעו לארבעה גזרים את הנידון למוות בגין עבירות חמורות. כך התבצעה ההוצאה להורג של פרנסואה רווייאק, רוצחו של המלך אנרי הרביעי בשנת 1610, שנים מספר לפני שהסוסים התבקשו להשתתף בניסוי הווקום.
באנגלית קרוי עונש זה שביצעו הסוסים, 'קוורטרינג', כלומר שסוע גופו של הנדון למוות לארבעה חלקים.
האירוע הרצחני שאירע במגדבורג בימים אלו, העלה בי את ההרהור שמכל עברה המפואר או היומיומי האפור של העיר מגדבורג, התפנית היסטורית בסיפור הזה אודות ניסוי הוואקום [מלבד ההתקדמות בידע המדעי לטובת האנושות] הוא תרומת הסוסים למדע, בנוסף לתרומתם הקודמת בעשיית דין צדק ברוצחים.
בית דירות במגדבורג גרמניה צילם : אבי
אפשר לומר שהסוסים זכו בביצוע הניסיון הפיזיקלי במגדבורג לתפקיד החשוב ביותר בהווייתם הסוסית , נאצל לפחות כמו זה שמילאו בקיום שלטון החוק בשיסוע עבריינים.
ההיסטוריה הסוסית ארוכה. ברובה משפילה, תחת ישבני אבירים, ותחת עכוזי חיילי משמר, ובין שוקיהם הצמוקות של רצי דואר, לאחר שנשאו בעול, משכו קרונות משא בעת שלום ותותחים מברזל יצוק בעת מלחמה. חוסר הכבוד נמשך גם בגוויותיהם שנמכרו לאטליזים פריזאים שחזיתם מצוחצחת ומעל סיפם הצבוע בכחול עמוק מתנוסס ציור ראשו של סוס אציל.
באופן לא מכוון, הכבוד היחיד לו זכו הסוסים, הוא היותם מונצחים כחלק התחתון, הבסיס לפסלי ארד או שיש של מנהיגים רכובים, המוצבים בכיכרות ערי העולם, ובכך אומנם זכו הסוסים לצדק פואטי, בעוד שהרוכבים עליהם, משמשים משטח לחריוני יונים.
אטליז בשר סוס