top of page
תמונת הסופר/תאבי גולדברג

מיומנו של המשוטט החילוני

מג'יאקומו מאיירבר עד קנייבסקי ויום-חודש כבוד האישה


ברלין

האביב כבר בפתח, אפשר להריח ולראות את ראשי פרחי הבר פורצים מהעשבייה החורפית בגנים, בעלי כנף משתזפים באור השמש הקרה.


צילם אבי גולדברג


מערך הרכבות הגרמני שינה את סדר העדיפות שלו. את מטען הפליטים חסרי הבית המנושלים הוא מעביר הפעם לכיוון הנגדי, ממזרח למערב. הבירה ברלין מעוטרת בדגלי תכלת צהוב, מתנוססים מעל בנייני ציבור, הצדעה למאבק באיוון הפולש.


גם מנקי הארובות מסכמים חורף ארוך ומתחילים להסיר את האפר מהארובות. גרמניה החליטה לסגור את אחרוני מכרות הפחם שבשטחה ולסגור את תחנות הכוח הגרעיני ונותרה תלויה בגז הרוסי. אף על פי כן כשהחליט פוטין לחשוף את הרוע והרשע לעיני העולם ללא מעטה, התעשתה גרמניה וכולה מגויסת להצלת פליטי אוקראינה.


ברלין היא עדיין תזכורת מצוינת לפרעות, לאפוקליפסה שהאדם יוצר ללא היזקקות לכוחות עליונים או פגעי טבע.


מנקי ארובות ברלין מרץ 2022 צילם אבי גולדברג

הכניסה "הרשמית" לבית קברות היהודי בשונהאוזר- אלה, היא נקיק צר בין חומות גבוהות המוגנת כיום בשער ברזל המכוסה בכתובות גרפיטי ונעול, בין המסעדות שבקנאק שטראסה. זה השער הצר שהקיסר חפץ שהיהודים יעברו בו אל מנוחתם האחרונה.

אחוזת הקבר משפחתו של ג'אקומו מאיירבר - צילם אבי


בבית קברות זה שאת שטחו קבלה הקהילה היהודית של ברלין ברבע הראשון של המאה התשע עשרה קבורים עשרים וחמישה אלף יהודים. לקראת סוף המאה ההיא נפתח בית הקברות הגדול יותר צפונה משם בוייזנזה.


בבית קברות זה קבורים כמה מהיהודים שהיו ידועים ובעלי שם באותה תקופה. דומה שהמפורסם מכולם היה היהודי יליד ברלין המוזיקאי מחבר האופרות שניהל את בית האופרה בפריז בשיאה, ג'יאקומו מאיירבר. האופרות שחיבר הושמעו יותר מכל אופרה של מלחין אחר במאה התשע עשרה. הוא נפטר במאי 6814 והובא בקרון רכבת מפריז לברלין לקבורה באחוזת הקבר המשפחתית שבבית הקברות בשונהאוזר.


מסע ההלוויה הגדול הדהים את תושבי ברלין. הלכו בו אלפי יהודים וגויים גברים ונשים. השבוע נערך מסע הלוויה ל"גדול היהודים בדורנו ", השתתפו בו רק גברים לבושי שחורים. בחודש זה שהוא חודש האישה, מעלות הנשים עצמן על נשים העוסקות דוגמניות, וידועניות ומצליחות ו"משפיעניות" אחרות, שפרצו את "תקרת הזכוכית" [ביטוי שנשחק עד דק וזקוק לטיח] ואף אחת מהן לא פצתה פה ולא גינתה על העדרן של בנות משפחת הרב הגדול, אף אחד לא מצפצפה ולו במילה אחת על הדרת הנשים.


מטקס הקבורה וההלוויה, כולל בנות משפחת הרב ז"ל שבדומה להלוויות בטהרן הן על טהרת גברים מוסלמים או יהודים יראי השם או אללה. הדרת נשים במגזר החרדי היא נורמה שכבר לא נלחמים לשנותה.


לפני שעוזבים את בית הקברות היהודי תופסת העין מצבה קטנה לזכרם של חיילי הוורמאכט שערקו והתחבאו בבית קברות זה בסוף המלחמה, נלכדו על ידי קלגסי הגיסטאפו ונתלו על העצים שבבית הקברות.


אנדרטה לאלה שלא רצו להרוג אחרים ונדונו למוות עריקי הוורמאכט שנתלו על עצי בית הקברות היהודי 1945 - צילם אבי

לא הרחק משם בגן ציבורי קטן מוצב פסלה של פסלת היגון הברלינאית קטה קולביץ, הפסל הוצב עשרות מטרים מהבניין שבו התגוררה והופצץ במלחמת העולם השנייה.



דיוקן הפסלת קטה קולביץ בגינה בקולוויץ שטראסה ברלין - צילם אבי

מכלול עבודתה של קולביץ עומד בניגוד לרוחות המלחמה של פרוסיה בה נולדה ושל השלטון בברלין בה חיה. בנה נהרג בקרבות מלחמת העולם הראשונה ונכדה בשרות הוורמאכט במלחמת העולם השנייה. על דעותיה הפציפיסטיות והסוציאליסטיות שילמה בהדרה מחוגי האומנות מיד עם עלות הנאצים לשלטון ב6411 .עבודותיה נכללו במסגרת תערוכת האומנות "המנוונת" שערכו פטרוני האומנות הנאצים.


באותו שיטוט של יום מרץ קר מגיעים לפרידריכסהיין פולקס פארק שם אפשר למצוא מצבת הזיכרון לתחילתה של המלחמה המודרנית, מלחמה בה מופצצים אזרחים ללא הרף ממטוסים . מלחמת האזרחים הספרדית 14-6411 .שמי ספרד שמשו מגרש אימונים להפגזת והשמדת ערים על תושביהם על ידי הלופטוואפה

הגרמני. פוטין למד היטב את לקחי גרניקה ודרזדן , טייסיו התאמנו בהשמדת אזרחים בסוריה וממשיכים בטבח אזרחים באוקראינה.

למרבית הפלא נמצאו באותה עת צעירים גרמנים אידיאליסטים בין הגרמנים שטופי הנאציזם, וטייסי הלופטוואפה שהתכוננו למלחמה הגדולה שבאה לאחר מלחמת האזרחים בספרד, בזריעת מוות, שהתנדבו לבריגדה הבינלאומיות ונלחמו נגד צבאו הפשיסטי של פרנקו.


פרידריכהיין פולקס פארק: אנדרטה לזכר המתנדבים הגרמנים לבריגדה הבינלאומית בספרד - צילם אבי



הנצחת הרס העיירה הספרדית גרניקה בידי פיקסו

מי ינציח את קייב?

האופרה האחרונה של מאיירבר: האפריקאית


תווים למוזיקה יהודית מאיירבר בכותרת מופיע בעברית; "ובנחת יאמר"

צפייה 10 תגובות
bottom of page