top of page

פיוטר הלטבי

תמונת הסופר/ת: אבי גולדברגאבי גולדברג

ג'ורג' סימנון



זהו ספר ביכורים של הסופר הבלגי, בו הוא מעצב לראשונה את דמות הבלש שיככב בעשרות ספרים במתכונת שנקבעה בספר זה. יחד עם זאת ראוי לציין כי מדובר ביצירת "בוסר" במובן זה שתיאורו הגרפי של המפקח מגרה ותכונותיו מודגשות מידי, תיאורים שנעלמו לאחר מכן או נתנו במשורה.


בניגוד לספרי ההמשך, העלילה של פיוטר הלטבי משופעת בפעילות גופנית 'אקשן' ,וירי, בה מעורב המפקח ואינה מאפיינת את המפקח בספרים המאוחרים . מגרה נדרש בהמשך למעקב הפסיכולוגי ,לסבלנות רבה, ולנבירה לנפש הפושע בהמתנה להתפרקותה ,ובונה בעיקר על אי העמידה בלחץ של העבריין שבסופו של דבר יחשוף את הסוד המעיק עליו.


בניגוד לאמור בסקירה , אין כל עלילות המפקח מתרחשות בפריז, חלקן הנכבד מתרחש בעיירות סחופות הרוחות והגשמים של החוף האטלנטי, בו התגורר הסופר במהלך שנות מלחמת העולם השנייה .כמו כן מתרחשות עלילות מגרה גם בניו יורק ולונדון. כמו כן אין זה נכון שדמותו של מגרה כה נבדלת ב"עממיותה" 'הקלאסיים' ובפשטות הליכותיה מהבלשים הספרותיים הידועים: האב בראון של צ'סטרטון או גב' מרפל של אגתה כריסטי או הבלשים האמריקאים של פיטר טשייני, אלרי קווין ורקס סטיוארט, גם הם אנשי 'יום יום' .גם בלשי הפילם נואר שהופקו בשנים בהן עוצבה דמותו של מגרה, אינם מצטיינים במעמד חברתי או ובעידון.

תיאוריו של סימנון את המיליה של המהגרים היהודים המגיעים ממזרח אירופה ונדחסים בתנאי דיור גרועים בפריז, אופייניים לתגובות והתייחסות למאות אלפי המהגרים שהתקבצו בפריז בין שתי מלחמות עולם, ועוררו סלידה ותיעוב בקרב האוכלוסיה המקומית ,וביטוי ניתן להן באותה עת בכתבות עיתונאיות ,בספרים ובמצעי מפלגות ימין קיצוניות.

אולם אישיותו של סימנון שנויה במחלוקת מעבר לתיאור הגזעני המופיע בספר . סימנון נשאר ופעל בצרפת בזמן הכיבוש הנאצי . ספריו המשיכו להתפרסם וסרטים המבוססים על ספריו עלו לאקרנים. סימנון נחשד בסיוע לכוחות הכיבוש הגרמנים בשיתוף פעולה, ועזב בסוף המלחמה לקנדה ולאחר מכך לארצות הברית בניגוד למה שכתב דוב אלפון באחרית הדבר, כי הוא שהה בעת המלחמה בארצות הברית. הביוגרף פייר אסולין הוציא לאור בשנת 2009 ביוגרפיה מקיפה על הסופר סימנון

3 צפיות0 תגובות
bottom of page