מי רצח את מלחין שירי חג השבועות?
אבי גולדברג
דניאל פקטורי יליד 1924 היה מוזיקאי צעיר שהתחנך בירושלים ועבר לקיבוץ גן שמואל במסגרת קבוצת השלמה של השומר הצעיר . מעורב כל כולו בחיי הקיבוץ שם עבד כמורה למוזיקה. הלחין מספר שירים לחגיגות חג שבועות בקיבוץ. שירו ''שיר הקוצרים'' התפרסם ויתר שיריו נוגנו והושמעו בכל הקיבוצים וההתיישבות העובדת בחג השבועות. הוא נרצח בגן מאיר באוגוסט 1949.
בקיץ 1949, בשל סכסוך בינו לבת זוגו שושנה קמינצקי נאלץ לעזוב את הקיבוץ ועבר לגור לתל אביב. בתל אביב גרה נעמי אחותו למחצה מאב ביולוגי משותף, עורך דין מרכוס שטיין. במהלך שבועות הקיץ הם התוודעו זה לזו ובערב ה 21 לאוגוסט 1949 נכנסו לאפלת גן מאיר שם ישבו לשוחח. עד כאן העובדות מוסכמות . על מה שהתרחש לאחר מכן חלוקות הדעות עד היום ומן הסתם לא נדע אותן לאשורן.
מערכת המשפט ומשטרת ישראל ניהלו תיק משפטי מסורבל וכושל לתפיסת הרוצח והרשעתו .נתפס אדם שהזמין את המשטרה למקום הפשע, העונה על השם דוד יעקובוביץ' ,שם בדוי שהסתיר את זהותו האמיתית הקפריסאית כריסטוס מיכאל ניקולאידס . הוא הגיע לארץ לאחר שהתגייס לצבא הבריטי בקפריסין , ולאחר מכן כשהגיע לארץ נישא וגר בתל אביב. על סמך עדותה החלקית והשנויה במחלוקת של נעמי שטיין ,אחותו למחצה של דניאל פקטורי התנפל עליהם יעקובוביץ' ,והיכה בראשו של דניאל במוט עץ וגרם לפצעי מוות ואף אותה היכה ואנס אותה באכזריות. הואיל ולפרטי עדותה המלאה ניתן חיסיון לא נדע את כל הפרטים אפילו לא אלה הנטענות על ידה.
בית המשפט המחוזי בתל אביב הרשיע את דוד יעקובוביץ' ,שלא הודה ברצח לא בחקירות המשטרה ולא בפני בית המשפט וגזר עליו מוות, כפי שהיה העונש על פי החוק הפלילי בתוקף ב- 1949. בערעור לבית המשפט העליון הומרה העבירה להריגה ועונשו הומר למאסר של 15 שנים.
.
נחשב למלאכת מחשבת של גדול השופטים בתחום הפלילי באותה עת בישראל שמעון אגרנט. פסק הדין הזה נלמד על ידי סטודנטים למשפטים במהלך עשרות השנים שחלפו כפי שתלמידי רפואה נאלצים להיות נוכחים בחדרי ניתוח ולצפות במלאכתם של מנתחים .
אך היופי המשפטי הטמון בפסק הדין של אגרנט אינו מתיישב כלל עם העובדות כפי שהובאו על ידי עדים בתיק, מתעלם לחלוטין מאובדן ראיות בתיק בחקירה ושינוי עדויות. גורלו של דוידוביץ' שסומם בבית חולים גהה על מנת שימסור גרסת אמת [שהמשטרה לא העיזה להביא בפני בית המשפט] לא הביא לפסילת כתב האישום כפי שלא ניתן משקל לעובדה שהיה זה הוא שהזעיק את המשטרה כשגילה את נעמי שטיין המוכה בגן מאיר וכיסה אותה בחלוק . לא נמצאו על גופו שאריות חול או אבק או עלים או סימנים המוכיחים על מאבק שנאבק בה במהלך האונס והרצח על הקרקע , לא ניתז עליו דם ולא נקרעו בגדיו. כשראו אותו השוטרים בגן מאיר בעת שהוביל אותם אל נעמי [דניאל הצליח להיחלץ מהגן לאחר שהוכה ומת לאחר מכן בבית חולים הדסה.] .
בעיקר לא ניתן הסבר מה אירע בין 23:20 מועד התקיפה לבין 02:00 שעת ההודעה למשטרה על ידי יעקובוביץ' עצמו.
התמיהות על ההרשעה ,המתקת הדין לעשר שנים ,והמניע של בתי המשפט המחוזי והעליון להיאחז בתיק חקירה משטרתית תפור ומלא חורים גם יחד בהתבסס על חוסר אליבי של הנאשם וזיהוי מפוקפק של מי שחוותה מכות בראשה במוט עץ כבד , וללא נתונים פורנזיים; לא טביעות אצבעות ,לא השוואת זרע ודאית ולא בגדים קרועים או כל טביעת רגל או יד בזירה. המקרה ילווה את ההיסטוריה המשפטית של המדינה הצעירה בהיותו מראשוני התיקים הפליליים המשמעותיים בישראל.
דניאל פקטורי ז"ל זכור על ידי תלמידיו בתנועה הקיבוצית. ועל ידי חובבי המוזיקה והשירים שהלחין. נעמי שטיין התגברה על הטראומה ועסקה בהמשך חייה בעריכת דין ובמותה לקחה עמה את סודה לקבר.
הספר "תל אביב קיץ קטלני " רומן דמיוני המבוסס על אירועי הרצח וההתרחשויות סביבו מצורף קישור חינם לספר אין צורך בקוד כניסה יש להקיש על הקישור והספר ייפתח